Всяка година повече от 230 000 българи постъпват в болница за лечение на болести на белите дробове.

Над 14 000 души у нас заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3 600 души умират също всяка година заради болести на дихателната система.
Данните бяха оповестени на започналия в Пловдив Трети конгрес на българското дружество по белодробни болест, съобщи радио Пловдив.

Според статистиката броят на болните от рак на белия дроб през миналата година е бил 18 000. Тенденцията е броят на заболелите да се увеличава непрекъснато

Все пак на конгреса бяха изнесени и някои позитивни факти, а именно, че напоследък се отчита ограничаване на броя на болните от астма и туберкулоза.

Въпреки това пулмолозите предупредиха, че смъртността от рак на белия дроб е водеща спрямо общия брой от онкологични заболявания. Специалистите бяха категорични и че голяма част от пациентите, които в повечето случаи са пушачи, не знаят, че имат начален стадий на хронично белодробно заболяване.

По време на срещата лекари изказаха възмущение от отменената забрана за пушене в заведенията, защото димът на закрито уврежда и здравето на непушачите.