Компания, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма "СКАТ" придобиват от общината през 2008 г. Сделката за земята е сключена, докато Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас. Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда, отбелязва бТВ.

Септември 2008 г. - Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас и управител на фирма "СКАТ". Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за 1 020 978 лева. Така компанията на Симеонов става собственик на парцел от 875 квадрата. По думите му преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота.

Проверяват Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти
Обновена

Проверяват Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти

Още един политик и партия влезе в "Апартамент гейт"

"Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес", обясни Валери Симеонов.

През 2008-а обаче той казва друго: "Лично аз участвах във формирането на оценката."

Години върху земята няма нов строеж.

"През 2008 г. започна една криза, отрази се и на СКАТ. Приходите паднаха и нямахме тези средства, за да започнем изграждане на въпросния имот. Аз мислех да направя там студията", обясни още Симеонов.

В края на 2008 г. "СКАТ" ООД прехвърля собствеността върху имота на "СКАТ ТВ" ООД. Февруари 2017-а "СКАТ ТВ" предоставя на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, като "СКАТ ТВ" запазва 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката е "Евробилдинг инженеринг", управлявана също от Мартин Дяков.

Днес сградата е построена, а от сайта на "Евробилдинг инженеринг" е видно, че имотите в нея са продадени, с изключение на офис и аптека.

"Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата", заяви Валери Симеонов.

На въпрос участвали ли са те под някаква форма в кампании на НФСБ, СКАТ и ли на "Атака", той категорично отрече.

През лятото на 2011 г. - няколко месеца преди местните избори, от репортаж, излъчен по телевизия СКАТ, става ясно, че Мартин Дяков и неговата "Евробилдинг инженеринг" даряват материали и се включват в изграждането на храм "Свети Георги Победоносец". Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов.

"Мартин Дяков участваше с материали и безвъзмезден труд", обясни той.

Управителят на "Евробилдинг инженеринг" Мартин Дяков отклони поканата на bTV за интервю. Преди седмица прокуратурата обяви, че проверява Валери Симеонов за имотни сделки от последните години.