Върховният административен съд уважи жалбата на председателя на Българския лекарски съюз - д-р Андрей Кехайов, по делото за намаляването на цените на клиничните пътеки от НЗОК през 2006 г.

На 30 юни 2006 г. Управителният съвет на НЗОК, в нарушение на процедурите по действащия Национален рамков договор за 2006 г. и на Закона за здравното осигуряване, взе едностранно решение да намали цените на клиничните пътеки на болниците, уточниха от БЛС.

Намалението не е съгласувано с лекарската организация, както изисква законът.

В резултат на решението на НЗOК, през 2006 г. e отчетено намаляване на приходите на болниците, голямата част от които завършиха годината в тежко финансово състояние.

От БЛС припомнят, че през 2005 г. ВАС осъди НЗОК да върне незаконно удържани през същата година средства от болниците. Тогава по сходен начин здравната каса едностранно намали цените на клиничните пътеки.

При отмяна на решението на НЗОК от юни 2006 г., касата трябва да изплати на болниците с лихви разликата до цените, които са били в сила преди намаляването на заплащането по клиничните пътеки.