Започнала е проверка на етичната комисия към Българския лекарски съюз във връзка с подаден сигнал в районната служба по здравеопазване във Варна, че в наш курорт е отказана лекарска помощ на тригодишно дете от Германия, независимо от факта, че родителите са имали необходимата международна здравна застраховка.

Директорът на районния център по здравеопазване във Варна Веселин Балкански посочи пред БНР, че като едно от основанието за отказа може да бъде следната ситуация:

"Лекарите, които работят по курортните комплекси, нямат сключен договор с Националната здравно-осигурителна каса, но и всички почиващи български граждани по курорти или комплекси, за да могат да получат на място медицинска помощ, са принудени да заплатят услугата".

Представителят на етичната комисия към българския лекарски съюз Цветан Данов уточни:

"Медицинската помощ е осигурена както за българите, така и за чужденците, но не е осигурена специализираната помощ. По курортите липсват специалисти и така е и по цялата страна".

"От друга страна тези колеги, които сключват договори с курортни поликлиники, имат своите задължения да преглеждат всички пациенти, независимо какви са по народност".

Цветан Данов беше категоричен, че при случая с детето от Германия е нарушен Законът за здравето и здравното осигуряване, защото медицинските работници са длъжни да изпълняват споразуменията, които е сключила държавата.