Централната етична комисия на Българския лекарски съюз се самосезира и ще проведе собствено разследване по случая с трагичния случай на 2-годишния Данаил Донев, който почина на 22 април във Варненската болница "Света Марина", информира БНР.

Сформираната комисия под председателството на проф. д-р Милан Миланов ще изчака да се съберат всички необходими изследвания, както и съдебно-медицинската експертиза и ще разгледа случая съвместно с етичната комисия на регионална лекарска колегия Варна.

Припомняме, на пресконференция в деня след смъртта на Данаил от „Св. Марина" съобщиха, че причината е изключително рядко заболяване.

След направена вътрешна проверка във варненската МБАЛ стана ясно, че болнична немарливост е довела до смъртта на 2-годишния Данаил.

Тогава със Заповед на изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Марина" проф. д-р Красимир Иванов бяха освободени от заеманите до настоящия момент длъжности 4 лекари и 3 медицински сестри.

Междувременно стана ясно, че нито един от деветимата лекари и трите медицински сестри в детските клиники в болница "Света Марина" във Варна все още не е дал писмено обяснение за случилото се.

"Утре до 9 часа очаквам всички писмени обяснения. Заедно с тях и след аутопсията ще мога да кажа, дали има лекарски грешки и бездействие", заяви д-р Красимир Иванов, директор на болница "Св. Марина".

Поведението на д-р Мехмед Алиев, препратил детето и родители му към болница "Св. Анна", д-р Иванов коментира като припомни, че още през 2007 г. е издал изрична заповед  да не се отказва лечение на пациент поради липса на свободни легла. Той добави, че в тези случаи е позволено настаняване на болния в други отделение.

Директорът на Университетската болница във Варна не изключи възможността да има уволнени лекари след като приключи проверката по случая.