4 автомата "Калашников", три от които с къси цеви, два заглушителя за тях, 3 пресовки барут тип "Артилерийски гръм" от по 400 грама, 4 капсулдетонатора, пистолет "Макаров" и самоделно взривно устройство. Това е списъкът от оръжието, което варненските полицаи са открити при обиск на територията на хлебозавода във Варна.

Претърсването е направено след сигнал на гражданин.

Самоделното взривно устройство е от типа "тръбен" и представлява пълна с взривно вещество метална тръба, заварена от двата края и отвор за капсулдетонатор, съобщават от МВР.

На пресконференция директорът на ОДП - Варна, комисар Димитър Димитров уточни, че подобна изработка е типична за някои части на САЩ.

Огнестрелните оръжия са без фабрични номера. Според експерти от БНТЛ в ОДП - Варна, те са сглобявани от нелегално изнесени части от завод за производство на оръжие.
Оръжията са били в черни чували, два от автоматите са съхранявани "професионално" - в цевите им има ориз, за да се запази смазката от влага.

В непосредствена близост до чувалите с бойния арсенал е имало контейнер с човешки екскременти. Според полицаите по този начин заровилият оръжието се опитал да прогонва от мястото животни и хора, които поради силната миризма не биха наближили.

Сред иззетото са и подправени лична карта и свидетелство за правоуправление. Разлепено е оригиналното фолио от документите за самоличност на П. Д. 29 г. от Варна.

На мястото на неговата снимка е сканирана снимка на криминално проявен варненец, който от 2 месеца е в следствения арест по друго обвинение.

Образувано е досъдебно производство. Арсеналът ще бъде изпратен в Националния институт по криминология и криминалистика, за изследвания. На този етап може да се предполага, че автоматите, боеприпасите и пистолетът са били на членове от организирана престъпна група.