Бившият вътрешен министър Богомил Бонев се яви на разпит по делото „Октопод” срещу Алексей Петров и още няколко души.

В периода 1997-1999 г. Бонев бе министър на вътрешните работи първо в служебния кабинет на Стефан Софиянски, а впоследствие и при министър-председателя Иван Костов.

Екссиловият министър каза, че лично не познава Алексей Петров. През 90-те години силовите групировки осъществявали рекет и насилствено застраховане. За да се пресече тази дейност тогавашното правителство решава да създаде национален съвет по застраховане, който давал становище относно това дали да бъде даден лиценз на една застрахователна фирма или не. В този съвет влизали МВР, правосъдното министерство, финансовото министерство и дирекция „Застрахователен надзор” към МФ.

Бонев заяви, че са отказали да дадат лиценз на дружеството „Левски Спартак”, което се свързва с Алексей Петров. Причината била, че то не можело да докаже средствата си.

На заседанието стана ясно, че изискването за даване на лиценз било в дружеството да не участват пари, които преди това са участвали в силовото застраховане, популярно през 90-те.

Всеки министър в този съвет трябвало да представи информация, с която разполага за кандидатите. Тъй като за много от посочените доказателства Бонев не можа да даде подробна информация, съдът прочете и приобщи показанията му, дадени пред СГС по делото „Октопод”. Стана ясно още, че след като през 1999 г. Бонев е отстранен от поста, министър на вътрешните работи станал Емануил Йорданов и по негово време „Левски Спартак” получил лиценз.

Самият Алексей Петров пред медиите коментира лаконично актуалните политически теми, свързани с наложеното вето от президента върху текстове от Изборния кодекс, касаещи правилата за гласуването на българите в чужбина.

По думите му темата изисква към нея да се подходи наистина експертно, защото „ако целим да отстраним нещо малко, да не засегнем нещо по-голямо като да речем правата на българите навън”.

Попитан дали подкрепя президентското вето, той посочи: „Не съм казал това”.

Бившият съветник на ДАНС изтъкна, че не коментира партийни казуси и не бе словоохотлив.