Българинът Христо Калканджиев, болен от множествена склероза, търси правата си в Старсбург. У нас той беше осъден заради отглеждане на марихуана, която засадил, за да облекчи болките си, предаде Би Ти Ви.

Пациентите, които ползват марихуана за медицински цели, се познават. Свързани са в мрежи за взаимопомощ, където си помагат за намирането и приготвянето на канабиса.

Христо приема масло от канабис от миналия ноември. Оттогава отново се изправя на крака и започва да помага на съпругата си за семейното ресторантче.

„3 месеца не беше ставал от леглото.  Депресията беше жестока. Просто за 3 месеца дума не беше казал, не беше се хранил.” - разказва Толя Калканджиева.

Мъжът й описва действието на канабиса така: „То ти дава сила. Едва ли не се чувстваш, че те дърпа отгоре”.

По смисъла на закона Христо и жена му са престъпници, защото марихуаната е забранена у нас. Затова и не може да бъде предписана от лекар. „По какъв начин може един лекар да предпише - половин цигара, една цигара, едно дръпване, две дръпвания? Как може да стане това нещо?!” – пита Светлана Йорданова от Националния съвет по наркотичните вещества.

Доц. Соня Тотева от Държавната болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм обаче има друго мнение по въпроса: „И в Европа, и в Америка, вървят към легализация. Може би и ние трябва да помислим за това. А не да се маха с ръка и да казваме „Няма такова нещо”.