Болниците в страната ще заведат искове за дължимите суми от страна на НЗОК.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА, на която участваха д-р Динчо Генев - председател на Асоциацията на лекарите от болничната помощ, д-р Тодор Хинов - главен секретар, д-р Николай Болтаджиев - директор на болница „Света Богородица".

Д-р Генев заяви, че искове ще бъдат заведени за месеците март, април, май, юни, юли, за които сумите са частично заплатени. Той допълни, че за месец август не е преведен нито един лев.

По думите му около 50% от болниците в страната са подали искове за възстановяване на дължимите суми. Генев допълни, че някои от болниците са завели т.нар. частични искове, тъй като финансовото им положение е толкова окаяно, че не могат да си позволят да заплатят изискваната по закон 4% държава такса от предявената сума при завеждането на подобен иск.

Генев подчерта, че дължимите суми от НЗОК са около 150 милиона лева, но за цялостната система на здравеопазването не може да каже.

Той бе категоричен, че неяснотата в здравеопазването пречи на директорите на отделните болници да предприемат адекватни бъдещи действия.

Т.е. ние няма върху какво да стъпим като визия за положението на болниците, подчерта Генев и допълни, че болниците вече връщат и спешни случаи, не само планови операции.

Той припомни и че няма прозрачност и по отношение на иска, заведен от БЛС към НЗОК за 300 милиона лева.

Генев бе категоричен, че процесът на искане ще продължи докато не се решат всички принципни проблеми в здравеопазването. Ние ще продължим да искаме НЗОК да бъде институция, извън министерство на финансите.

На МФ, със своя лидер, другарят Дянков, пардон на господин Дянков, просто няма как да му вярваме, аз лично изобщо не му вярвам", изтъкна д-р Тодор Хинов.

Той припомни, че миналата година по време на среща с премиера Бойко Борисов, са дали „много красиви обещания, но нито едно от тях все още не е изпълнено".

Искаме да се срещнем с премиера Борисов, тъй като засега вярваме само на него и ако той си държи на думата и има едно писмено споразумение, може да споразумеем, заяви още Хинов.

Той изтъкна, че планираните за 11 и 15 октомври протести на лекари и медицински сестри ще се проведат. От Асоциацията ще подкрепят и протеста на КНСБ срещу пенсионната реформа, който ще се проведе на 7 октомври пред сградата на Народното събрание.

Искаме промяна в цялостната система на здравеопазването. За това положение не е виновна само НЗОК - тя е само посредник, тя е дистрибутор. На нея не можем да й се сърдим, подчерта Хинов.

По повод споразумението, което се планира да бъде подписано утре с премиера Бойко Борисов, д-р Болтаджиев заяви, че утре премиерът ще подпише споразумение с БЛС, с което ще обещае, че ще спазва законите на българската държава. До къде я докарахме, запита директорът на болница „Света Богородица".

По думите му в момента все още няма цялостна яснота относно какво точно ще се подписва, как и дали ще се подписва. Знам само, че остават изискванията на БЛС, а ако ни изненадат, това вече е друг въпрос, подчерта Болтаджиев.

Той допълни, че не може да се каже колко точно са дълговете, натрупани от болниците до момента, но предположи, че става дума за суми над половин милиард лева.

Болтаджиев бе категоричен, че ако в момента правителството закрие болници или някои от тях фалират, моментално фирмите, осигуряващи консумативи, ще запорират сметките и ще си искат този половин милиард лева.

Всичко това, по думите му, ще доведе до верижни фалити на болници, фалити на фирми и по типа на доминото това ще рефлектира и върху най-малките фирми в страната, свързани със здравеопазването Може да се срине цялата икономика, вследствие на финансовата политика в здравеопазването.

Дянков определи държавния бюджет като една малка пица, но не разбирам защо здравеопазването получава все по-малко парче. Това води до недофинансиране на болници, подчерта Болтаджиев.

По думите му започват реформи, които са свързани с финансиране. И целта е не да се намалят разходите, а да се повиши качеството на обслужване.

Той подчерта, че здравният министър се е явил като заложник на тази грешна финансова политика и техните искания ще продължат.