39 са чернодробните трансплантации у нас, 15 от тях са от жив донор и 24 - от трупен донор.

Toва бе съобщено по време на 19-та Национална научна конференция, която се състоя във Военномедицинска академия. Темата на срещата, в която взеха участие и специалист от чужбина е,  „Чернодробна трансплантация - състояние и перспективи".

По време на форума, участниците изказаха мнение, че през последните две десетилетия чернодробната трансплантация в световен мащаб се е превърнала в рутинен метод за лечение на широк кръг чернодробни заболявания в краен стадий.

Страната ни разполага с достатъчно компетентни специалисти, клинични и технологични възможности за по-широко прилагане на този метод, както и с утвърден медицински стандарт, подчертаха специалистите, цитирани от zdravenet.

Същевременно те коментираха,, че в много случаи ръководствата на болнични заведения се отнасят с безразличие и бездействие към възможността да осигуряват донори, което всъщност е и единствената пречка пред разширяването на тази практика.

По време на срещата стана още ясно, че първата чернодробна трансплантация от жив донор у нас е извършена през 2004г. в столичната болница „Лозенец", а първата от трупен донор - през 2005 г. в Александровска болница.

От Изпълнителната агенция по трансплантация посочиха, че оттогава досега е натрупан сериозен опит най-вече във Военномедицинска академия, болниците „Лозенец" в София и „Света Марина" във Варна. За съжаление обаче много повече са примерите за неучастие, дори и когато осигуряването на донор не е свързано с някакви особени трудности, коментираха още участниците.

Гастроинтестиналните заболявания заемат шесто място като основна причина за смъртност сред българите, като цирозата е водеща в структурата на тази заболеваемост. Нараства също така и честотата на първичния чернодробен рак.

У нас преобладават най-трудно поддаващите се на лечение генотипове на хроничната HBV и HCV инфекция.

На церемонията при откриването на конференцията трима водещи световни учени получиха дипломи и плакети на почетни членове на Българското хирургично дружество - проф. Иринел Попеску от Румъния, проф. Емин Токат от Турция и проф. Жан Червенков от Канада.