Работил съм с трима вътрешни министри, но с Цветанов е най-лесно, защото е полицай. Това заяви в предаването „Сеизмограф" по БиТиВи главният прокурор Борис Велчев.

Според него е нормално да има критики от една институция към друга, защото това е характерно за демократичните държави.

Приемам критиките на министър Цветанов към съдебната власт, точно както бих приел някой съдия да критикува МВР, изтъкна Велчев.

По повод твърденията, че се превръщаме в полицейска страна, Велчев заяви, че когато се работи с престъпници, това няма как да става по правила, приети например от Министерство на културата. Подчертавайки, че все още няма законопроект за създаване на специализирани съдилища, той очерта някои от характерните особености на евентуален бъдещ такъв съд.

Главният прокурор успокои, че съдиите в тази институция ще бъдат приемани по общия ред и след конкурс, провеждан от ВСС. Велчев опроверга, че делата ще бъдат разпределяни от шефа на съда, като заяви, че и там те ще се разпределят, както и в момента - на случаен принцип.

Най-важната особеност по думите му в този съд, е че ще има много по-малко дела, което ще намали натовареността на съдиите и че там ще работят специалисти по борба с организираната престъпност.

От своя страна главният прокурор Борис Велчев поиска оставки по повод придобитите евтино имоти на магистратски деца в Приморско и на други места.

Това е елегантният начин за решаване на проблемите в едно общество, каза той пред бТВ

Оставката е много личен акт, отбеляза Велчев, като добави, че думите на бившия министър на правосъдието Антон Станков за имоти на в Гърция , собственост на магистрати, трябва да бъдат придружени с имена.

Няма нарушение да имаш имоти, но трябва да ги декларираш, каза Велчев. Според него напълно е възможно да се стигне да наказание за магистратите, но той не пожела да съобщи докъде са стигнали дисциплинарните производства.

Според него гаф е решението на Висшия съдебен съвет, с което за изпълняващ длъжността ръководител на Районна прокуратура Царево бе назначена Катя Евтимова - прокурорката, която спря досъдебното производство за заменките на магистратите край морето и това трябва да се промени.

Според Борис Велчев прокуратурата трябва да се децентрализира и логичният мандат на главния прокурор е 5 години.