Прокуратурата основателно е обвинена в липса на професионализъм заради грешката в обвинителния акт срещу Максим Стависки и неоснователно - в опит да се прикрият по-именити обвиняеми.

Тжова заяви главният прокурор Борис Велчев преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

По думите му грешката на бургаския прокурор няма правни последици.

Борис Велчев призова колегите си прокурори да излязат от анонимност и да поемат лично отговорност, когато направят грешка, а не да се крият зад институцията.

Повод за апела беше случаят с прокурора Иван Станев от Бургаската окръжна прокуратура, който беше наказан със забележка, заради погрешната правна квалификация по случая "Стависки".

„В прокуратурата има дефицит на мъжество. Не мога да си представя -  когато направим фала се опитваме да го омаловажим. Не го приемам. Това наказание на колегата може би е справедливо, но имам основание да мисля, че ако нямаше натиск, можеше и до него да не се стигне." - коментира Велчев.

„В прокуратурата има инстинкт да крием колегите да не позоволяваме да носят негативни последици - но този инстинкт води до анонимност на прокуратурата." - допълни главният прокурор.

По повод на случая с продажбата на база на "Булгаргеомин" в Либия Велчев заяви, че това е прецедент.

Той окачестви като наглост действията на пълномощника на държаваната фирма в Либия Никола Гаганелов, който през август е продал базата заедно с машините и оборудването.
Сигналът е разпределен в Софийската градска прокуратура и работата по него е започнала, съобщи Велчев.