Със 150 милиона лева да се увеличи бюджета за здравеопазване за следващата година - това предложение ще направи между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от БНС Борислав Китов.

Според него средствата ще могат да се осигурят след увеличението на здравната вноска с 2 на сто от 1 януари, съобщи БНР.

Борислав Китов определя като парадокс решението на управляващите, допълнителните средства от новия размер на осигуровката вместо в системата, да отиват в резерв на здравната каса.

Само преди дни директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви, че здравноосигурителната институция се нуждае от още поне 150 млн. лева за 2009 г.
Ако касата не получи тези пари, от 1 януари не може да има увеличение на никакъв вид дейности, извън това, което бе въведено от 1 октомври 2008 г., уточни тя. 

От БЛС също настояха парите, които ще бъдат събрани през 2009 г. от увеличената с 2% здравна вноска, да отидат за здравеопазване, а не в резерва на БНБ, както предвижда правителството. 

Андрей Кехайов предупреди, че ако до 13 декември не бъде подписан Националният рамков договор за 2009 г., на свикания на тази дата събор на БЛС ще се реши кога да бъде обявена национална лекарска стачка.