Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за директор на Националната следствена служба, съобщиха от ВСС.

Припомняме, досегашният директор Евгени Диков бе избран за член на новия Висш съдебен съвет от квотата на следователите с 296 гласа на 20 май т.г. и той встъпи в новия състав на съдебния кадрови орган по-рано този месец.

Заличиха кандидатурата на Борислав Сарафов за член ВСС

Заличиха кандидатурата на Борислав Сарафов за член ВСС

Кандидатурата му бе издигната на 27 март от 31 прокурори

Сарафов беше номиниран за поста шеф на Националната следствена служба от самия Диков, от главния прокурор Сотир Цацаров, Даниела Машева, Пламен Найденов и Пламена Апостолова. Изборът на новия Следовател номер 1 е насрочен за 6-и декември.

Издигналите кандидатурата на Сарафов мотивират избора си с професионалните и нравствени качества на Борислав Сарафов, както и с неговия опит като заместник на главния прокурор.
Преди това Сарафов е бил шеф на Апелативната специализирана прокуратура, която е създадена под негово ръководство. В предложението е посочено, че кандидатът може да отстоява позиции и да носи отговорност.

Прокуратурата проверява сигнал срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

Прокуратурата проверява сигнал срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

Две етични комисии са ангажирани по случая

През март по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров имаше проверка срещу Сарафов за случая в Хитрино. Проверката срещу Сарафов бе за това че обидил и унизил публично следователя, който работи по случая Хитрино в момент, когато експертен екип изследвал инцидента.