Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е поискал информация от МВР за всички случаи на "прекомерно и неоснователно ангажиране на ресурс на министерството по искане на прокуратурата за охрана на лица по реда на НПК". Това става с искане до министъра на вътрешните работи - Калин Стоянов.

Като повод се посочва изказването на бившия министър, служебен, Иван Демерджиев в Народното събрание. А целта е "нуждата от оптимизиране" и на взаимодействието между прокуратурата и МВР в тази област.

Припомняме, че Демерджиев заяви, че 160 служители на МВР са ангажирани да охраняват свидетели на прокуратурата.

160 полицаи охраняват свидетели на прокуратурата?

160 полицаи охраняват свидетели на прокуратурата?

МВР не е втора НСО, категоричен е Демерджиев

Борислав Сарафов смята да да извърши преглед и обоснована преценка на необходимостта от охрана и нейната продължителност според всяко конкретно наказателно производство.

Прави впечатление обаче, че искането на Борислав Сарафов идва ден след като публични станаха снимките на охраняваната Любена Павлова/Петрова, бивша съпруга на Петя Петров - Еврото, както и признанието на МВР, че й е предоставило охрана. Самата Любена Петрова, активен участник в протестите срещу Лозан Панов и в защита на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, само преди две седмици излезе наяве с интервю пред АКФ, продължаващо разследването им "Осемте джуджета", а с думите си изобличи и Борислав Сарафов, който по това време беше вече в конфликт с отстранения Иван Гешев, а и сочен вече като евентуален негов заместник. Именно Павлова посочи като чест гост на ресторанта на Петьо Еврото, настоящи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Бившата жена на Петьо Петров е под полицейска охрана

Бившата жена на Петьо Петров е под полицейска охрана

С постановление на прокурор