Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов взе участие в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на държавите членки на Европейския съюз NADAL. Домакин на форума бе главният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев. Това съобщиха от прокуратурата.

Сарафов бе сред модераторите на един от панелите във форума, посветен на борбата с измамите в ЕС и сътрудничеството с държавите членки на общността и трети страни. В панела взеха участие още европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, Клод Айшен, европейски делегиран прокурор от Люксембург, както и главните прокурори на Швейцария Щефан Блетлер и на Украйна Андрий Костин, който се включи чрез видеоконферентна връзка.

Освен ръководителите на прокуратури в страните от ЕС, участие в 15-ата годишна среща на Мрежата NADAL взеха и ръководители на Евроджъст, Главна дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия и други.

Обвинител номер едно изтъкна ролята на Мрежата NADAL за по-ефикасно правосъдие, за поддържане на общите европейски ценности и за ефективното прилагане на правото на ЕС. "Основополагащо за постигане на тези цели е нашата ежедневна работа на национално ниво, отговорност, стремеж към още по-високи резултати и упоритост, които гарантират и независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност", заяви той.

ФБР награди Сарафов за борбата му с трансграничната организирана престъпност

ФБР награди Сарафов за борбата му с трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор бе удостоен с почетна грамота

По думите му Лаура Кьовеши като европейски главен прокурор, обединява и олицетворява изграждането на интегритета на всички ангажирани с противодействието на престъпленията против финансовите интереси на ЕС на наднационално ниво. Сарафов посочи, че защитата на средствата на Европейския съюз в България е изключително важен приоритет в работата на всички институции в държавата.

И.ф. главен прокурор проведе разговор и с испанския си колега Алваро Гарсия Ортис, който предстои да посети България през есента в отговор на визитата на българския главен прокурор в Мадрид през миналата година.

Делегациите се запознаха с функционирането на Съда на Европейския съюз и посетиха Европейската прокуратура, чието седалище също е в Люксембург, където главният прокурор Борислав Сарафов разговаря и с българския представител в институцията Теодора Георгиева.

Мрежата от прокурори или еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС NADAL има за цел създаването на пряка връзка между ръководителите на прокуратурите на страните членки и обсъждането на актуални въпроси, свързани с наказателноправното сътрудничество.

Популярното име на Мрежата NADAL е в чест на бившия френски главен прокурор Жан-Луи Надал, по чиято инициатива Мрежата е създадена във Виена през 2008 г. За периода от създаването си в рамките на NADAL е изградено успешно сътрудничество между членовете на Мрежата в духа на европейските ценности и споделени цели за противодействие на престъпността и в защита на интересите на европейските граждани.