Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Кристофър Рей награди и.ф. Борислав Сарафов с почетна грамота, съобщават от прокуратурата. Той бе удостоен заради приноса си в борбата срещу трансграничната организирана престъпност.

Грамотата бе връчена по време на визита на обвинител номер едно в централата на ФБР в гр. Вашингтон. Сарафов е ба работно посещение в САЩ по покана на Департамента по правосъдие.

Акцентът в разговорите на Сарафов и американските му колеги падна върху наказателноправното сътрудничество между българската прокуратура и американските правоохранителни институции в контекста на съвременните предизвикателства пред сигурността и взаимодействието в борбата с трансграничната организирана престъпност.

В контекста на съдебната реформа у нас главният прокурор е обсъдил добрите практики в работата на ФБР, които биха били полезни при една структурна реформа на Националната следствена служба (НСлС) и окръжните следствени отдели и евентуалното им преструктуриране по модела на функциониране на федералната служба.

При срещите с представители на ФБР главният прокурор Борислав Сарафов е обърнал внимание върху предизвикателствата, които правоохранителните органи в световен мащаб имат при разследвания на киберпрестъпления. Постигната е договореност в скоро време в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ресор ще е именно противодействие на престъпленията в интернет.

Сарафов също така посети и Академията на ФБР в гр. Куантико, щата Вирджиния. Бе постигната договореност за първи път следовател от НСлС да премине пълния обучителен курс на Академията, а в бъдеще български следователи регулярно да бъдат изпращани на обучения във ФБР.

Обвинител номер едно изрази желание за провеждането у нас на обучителни семинари с лектори от САЩ за български магистрати и служители на специалните служби с основен фокус върху киберпрестъпленията и събирането на електронни доказателства.

Лозан Панов призовава прокурорите да свалят и.ф. главния

Лозан Панов призовава прокурорите да свалят и.ф. главния

Преди Титаник да се е разбил