Рекордно ниски са стойностите на контрабандата, изтъкна премиерът Бойко Борисов. 6% е контрабандата за третото тримесечие на миналата година, отчитат от Инициативата срещу незаконната търговия. Реално спадът е 1% от предходния период. 

Контрабандата най-много е намаляла в Свиленград - от 44% на 8%. 

Борисов акцентира, че това изследване е възможно най-достоверното, защото е правено от бизнеса, съобщи БНР. 

"То показва не усещането, не имагинарната величина какво се случва, а на практика реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата и в същото време който откъдето се появи вика: "Ама борба с корупцията има ли?" Има и ето я", заяви премиерът.

Над 30 кг хероин са хванати на митницата
Обновена

Над 30 кг хероин са хванати на митницата

Наркотикът е хванат снощи

Той добави, че процентите на контрабанда в държави като Гърция, Полша, Естония, Литва, Латвия са огромни. "Един по един ще ги питам колегите. 23,7 контрабанда във Франция, и Гърция, и Полша, и Естония, и Литва, и Латвия - огромни проценти", изтъкна министър-председателя.

По думите на Борисов това са 100-200 млрд. евро общи пари, ако се пребори с корупцията. 

Главният прокурор Сотир Цацаров пък обясни, че такива добри резултати са въпрос на съвместна работа. 

"Не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересован от това да работи на светло", изтъкна Цацаров. 

75% от тютюна за свиване в страната е контрабанда

75% от тютюна за свиване в страната е контрабанда

86% от всичкия незаконен тютюн за свиване се произвежда в България

Финансовият министър Владислав Горанов също е доволен от борбата с контрабандата. Горанов не очаква следващите три години повишение на цената на акциза на цигарите стоки.