В навечерието на Благовещение Фондация „Искам бебе" отбеляза 1 година от създаването на Фонд „Ин витро". С колички дойдоха и първите бебета рожба на проекта.

Щастливи родители с бебета, развълнувани жени, които са разбрали съвсем скоро, че ще стават майки след години чакане. Цветя, колички, детски песнички, плач и любопитни детски погледи - такава бе обстановката в НИМ, когато премиерът Бойко Борисов, придружен от здравния министър Божидар Нанев и съименника му Божидар Димитров, влезе в залата.

Борисов плаши с Гърция.
Още...

Премиерът Бойко Борисов получи голямата награда на Фондация „Искам бебе". Той с усмивка заяви, че речта му ще бъде много кратка, за да не се чудят бебета какво толкова става.

 

След бурни аплодисменти премиерът увери, че Фондът ще бъде обезпечен с пари, колкото трябва. За момента са отпуснати 10 млн. лв.

Прозвучаха и обвиненията към тройната коалиция - „тея нещастници". С парите откраднати само от „Цанков камък", са могли да се построят 100 детски градини и да бъдат създадени 12 фонда „Ин витро", обяви премиерът.
А вместо това тези средства са отишли за 21 км. третокласен път, подчерта министър-председателят.

Всичко, което успеем да скатаваме, отива за хората, каза Борисов и добави, че никой повече не се е грижил за тоя народ.

Тъй като празникът бе посветен на надеждата и на сбъдването на мечтата да имаш дете, от „Искам бебе" призоваваха майките да не спират с усилията.

Премиерът Борисов обаче имаше една забележка - че думата „усилия" не е подходяща в случая, тъй като все пак това е приятно нещо.

Празникът бе уважен и от министъра на здравеопазването Божидар Нанев, от министър Божидар Димитров, депутати, журналисти и известни лица.

Учредителката на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева пък обясни и символиката на местоположението на събитието - Националния исторически музей. По думите й фондът „Ин витро" твори история.

Походът на празните колички през 2008-а се е повърнал в поход на близнаците и надеждата, обясни тя.

Божидар Нанев пък беше награден с плакет с надпис „Родиха се първите бебета на Фонд „Ин витро".

Здравният министър каза, че тази година са били подадени 6500 молби във Фонда за Асистирана репродукция и голяма част от тях са одобрени.

Министърът връчи на фондация „Искам бебе" заповед на правителството, с която организацията става официално национално представена.