Премиерът Бойко Борисов преряза лентата и откри новия лъчетерапевтичен комплекс в болница МБАЛ „Царица Йоана" - ИСУЛ.

На днешния ден здравното заведение празнува 74-та си годишнина от основаването. Премиерът Борисов заяви, че правителството е отпуснало 7,5 милиона лева за онкоболните.

По думите на премиера само тези, които боледуват от рак, могат да разберат какво е направено за тях.

„Мисля, че ще намерим пари и ще купим още един линеен ускорител", допълни още Борисов и посочи, че това е чакано дълго време от много хора.

По думите на Борисов само болниците с добри мениджъри могат да се похвалят с такава модерна апаратура. Премиерът пожела на лекарите да се гордеят, че работят с високотехнологична апаратура, каквато има в най-развитите страни по света.

На пациентите той пожела по-дълъг живот, да се излекуват и да бъдат здрави.
На откриването на Лъчетерапевтичния комплекс дойде и здравният министър Стефан Константинов, както и бившият министър Евгений Желев.


Д-р Стефан Константинов каза, че здравеопазването има две страни - пациенти и лекари. По думите му нито една от двете страни обаче не е по-важна от другата.
Здравното министерство работи по въпроса лекарите да получат парите си", посочи Константинов.

Работи се и за пациентите, увери той.
„Почти е готова проектонаредбата за избора на екип, с който ще въведем много сериозен ред в тази джунгла. Съжалявам, но хората, които работят с НЗОК и получават редства от нея ще ограничат избора си на екип до 950 лева", посочи здравният министър. Стефан Константинов каза, че не се притеснява от лекарските протести.

Апаратурният лъчетерапевтичен комплекс е монтиран в реконструираната част на болницата. От персонала на болницата определят като предизвикателство новите финаносви препятствия, тъй като разходите при изпозлването на тази апарутура значит надвишават реимбурсирането от НЗОК.

Лъчелечението е метод за лечение на онкологични и други заболявания, при който през кожата се насочват сноп лъчи към болната тъкан и тя се унищожава. С помощта на лъчелечението успяват да се излекуват около 40 % от пациентите.

Около половината от всички онкоболни в хода на заболяването имат необходимост от такова лечение. Това е една от най-високотехнологичните специалности в медицината.