Председателят на временната анкетна комисия за Сретен Йосич Христо Бисеров съобщи, че комисията подготвя писмо до съда в Белград да получи препис от протокола от заседанията му.

 Това, което ни е известно е, че господин Борисов е призован по делотосрещу Йосич и трябва да се яви на 26 октомври в Белградския съд, заяви Бисеров.

Той съобщи още, че от комисията са направени запитвания за евентуално влизане в контакт на членове на комисията със Сретен Йосич, ако той желае и ако сръбските власти искат да окажат съдействие. 

Бисеров каза, че още в първите дни след създаване на комисията е изискана информация за гражданина на бивша Югославия, арестуван в България и екстрадиран в Холандия. Изпратихме писма до МВР, Министерство на отбраната, ДАНС, до Националната разузнавателна служба, поискахме и достъп до архивите на първо главно на бившата ДС, ако има информация за това лице и специално изискахме информация от гранична полиция и българското бюро на Интерпол, изтъкна Бисеров.

Той отбеляза, че засега комисията не е получила очакваните отговори.

Получила е само от вътрешния министър достъп до оперативното дело по издирването, задържането и екстрадирането на Сретен Йосич, а днес е получила писмо от ДАНС, в което бил визиран период след 2004 година.

Според Бисеров това не е достатъчно и ако така продължава кореспонденцията, има опасност комисията да не свърши работата си в триседмичния срок. За оперативното дело, Бисеров каза, че е архивирано и е строго секретно, което означава, че е защитено за срок от 30 години.

Той условно го нарече „цвете" и подчерта, че информацията, която предоставя е частична.

Делото е образувано през май 2002г. година по доклад, че има оперативна информация, че Сретен Йосич е в България от една година, допълни Бисеров. Той посочи, че около две години преди това е имало писмо от австрийските служби, че искат задържането му, че живеел в България и ползвал 12 различни имена.

Кметът на София Бойко Борисов коментира новината с думите: „Не съм получавал призовка"   

Припомняме, сърбинът Сретен Йосич каза пред белградски съд, че по време на престоя си в България се е ползвал от помощта на Бойко Борисов - тогава главен секретар на МВР. 

След избухването на скандала Бойко Борисов поиска прокуратурата, ДАНС и МВР да разследват твърденията на Йосич. Прокуратурата вече се отзова на искането.