Премиерът Бойко Борисов връща на поста зам.-министър на правосъдието Вергиния Мичева-Русева. Тя беше заместничка на хвърлилия оставка Христо Иванов и заемаше поста до 11 декември 2015 година, поясняват от „Дондуков 1”.

Припомняме, на 9 декември правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, като повод за това стана гласуването на състава на двете колегии към Висшия съдебен съвет (ВСС), като част от промените в Конституцията.

Два дни по-късно Борисов разписа заповедите за освобождаване на двама заместници на Иванов. Веднага след като Христо Иванов подаде оставка, това направиха и неговите заместници. Премиерът разписа молбите за освобождаване от длъжност на Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева. Третият заместник на Иванов – Андрей Янкулов, остана на поста си. Той също бе подал оставка, но тя не бе разписана от Борисов.

За правосъден министър бе назначена Екатерина Захариева. 

Премиерът е назначил още един зам.-министър на правосъдието. Това е Красимира Филипова, която към момента e заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура – София. Филипова има 14-годишен стаж в съдебната система.

Тя е с дългогодишен опит в наказателното право и наказателния процес, включително в областта на изпълнение на наказанията. От 2007 г. досега е със статут на временен преподавател в Националния институт на правосъдието.

От Министерство на правосъдието поясняват, че Вергиния Мичева-Русева е магистър по „Право” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тя е с над 19 години трудов стаж в областта на правото. Има и международен опит като съдия в мисията на ЕС за установяване на правов ред в Косово.

Като зам.-министър на Христо Иванов тя е отговаряла за провеждането на реформата в детското правосъдие, за транспонирането на няколко европейски директиви в националното ни законодателство, за промени в търговската несъстоятелност и други области, които са под наблюдение на Европейската комисия.