За промени в съкратеното съдебно следствие, който не работи в интерес на обществото призова пред БНР Бойко Рашков. Той е преподавател по наказателен процес, бивш директор на Националната следствена служба, бивш ръководител на Националното бюро за контрол на СРС и бивш заместник-министър на правосъдието.

По думите му институтът на съкратеното следствие не укрепва чувството за справедливост у човека, а обратното. "Този институт ревизира наказанията в Наказателния кодекс и на практика с едно самопризнание не може да се наложи онова по-сурово наказание, което заслужава извършителят на много тежки престъпления", заяви бившият председател на Националната следствена служба.

Според него на първо време трябва да се приемат пречки за прилагането на съкратеното следствие. Рашков е категоричен, че преди да се правят законодателни промени, трябва да се направи подробен анализ. Съкратеното съдебно следствие е пречка за строга наказателна политика към извършителите на особено тежки престъпления. При този институт смъртта няма никакво значение, обясни Рашков. 

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

Консенсус, но не съвсем за съкратеното производство

До предизборната ваканция окончателно трябва да се приемат промените

Истината в процеса не може да зависи от бързината, категоричен бе той и добави мнението си: "Ние обаче надценихме самопризнанието, върнахме се може би 30-40-50 години назад, когато това беше царицата на доказателствата и казахме, че като направи самопризнание подсъдимият - той се самопомилва, той си самоопределя много по-ниско наказание, което е 1/3. Това надценяване на самопризнанието по-натам е свързано с липсата въобще на обсъждане кога се прави самопризнанието", каза юристът.

Той акцентира, че освен съдебната фаза на процеса има и досъдебно производство и трябва да се вземе предвид кога се прави самопризнанието. По думите му - каква е обществената полза обвиняемият да прави самопризнание при събрани доказателства. Ако обаче той е улеснил и двете фази на процеса, тогава можем да обсъждаме какъв да бъде бонусът, каза Рашков.

"По тази процедура - съкратено съдебно следствие, се измъкват извършители на много тежки престъпления", каза бившият шеф на НСлС. При съкратеното следствие не се отчита дали подсъдимият е осъждан и друг път, дали е рецидивист, или не е. Този институт е многократно приложим, което е възмутително, смята Рашков. 

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Извънреден председателски съвет в НС заради съкратеното съдебно следствие

Той е по искане на Корнелия Нинова

Припомняме, на 27 септември имаше извънреден председателски съвет. Тогава депутатите от ГЕРБ се отказаха от своя законопроект и се обединиха около проекта на останалите парламентарни групи, които искат отмяна на съкратеното следствие при убийства и тежки телесни повреди.