Във Военномедицинска академия бойни санитари от военни формирования демонстрираха практически умения, придобити по време на курс за начална военномедицинска подготовка.

Поредна група от 12 души премина през обучението. Групата е готова да се включи при нужда, както на бойното поле, така и при различни инциденти с масово постъпване на пострадали, обясни Ася Дишкова, главен експерт към Военномедицинския отряд за бързо реагиране на ВМА.

Ася Дишкова провежда обучения като това във ВМА и на международно ниво във държавите от Балканския полуостров. Тя обясни, че военномедицински отряд провежда курсове за бойни санитари от 10 г.

Освен този курс, които е начална военномедицинска подготовка за боен санитар, провеждаме още 8 курса, които са свързани с обучение на медицински и немедицински кадри.

Провеждат се курсове за лекари, за медицински сестри от военни формирования.

"Обучаваме всички военни формирования, които заминават на международни задгранични мисии", обясни Дишкова и добави, че те обучават и Националната следствена служба, Националната служба за охрана към президента, Военна полиция, всички военни контингенти, които заминават зад граници, както и военните специалисти от ВМА "Георги С. Раковски".

По време на практическото занимание бяха демонстрирани дейности по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, имобилизация на кости и стави с медицински материали и импровизационни средства.

Снимка 348130

Източник: БГНЕС

Началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS също наблюдава демонстрацията на курсантите.

Вашата задача е много важна и в мирно, и във военно време. Докато дойде доктор на мястото на събитието, единственият човек, който е най-близо до пострадалия другар сте вие. Спрете кръвта, защото изтича животът. Ако не сте наблизо да поставите турникет, вече няма смисъл докторът да идва. Вие сте най-важните - вие сте платинените 10 минути, вие държите в ръцете си живота и смъртта на тези войници. И неслучайно в последно време се залага на взаимопощ и самопомощ като най-ценното нещо. Така бригаден генерал Мутафчийски се обърна към бойните санитари.

По думите му в 75% от случаите на бойното поле смъртта е предотвратима. "Тоест, ако вас ви няма, тези 75% ще умрат", заяви той и показа на показа на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на участието си в мисии зад граница.

След като курсът бъде приключен на курсантите се издава удостоверение за "Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари", като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.