Софийският районен съд (СРС) осъди директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров на глоба в размер 681 лева за обида срещу Лютви Местан.

На 12 юли 2016 година в ефира на Нова телевизия Божидар Димитров нарекъл Лютви Местан "турски шпионин".
В решението на СРС се цитира свидетел, според който г-н Местан "се бил променил психически, затворил се в себе си. Бил подтиснат и притеснен. И към момента състоянието му не се подобрило, постоянно говорел за това интервю. Не комуникира с хората, а прехвърля срещи на колеги."

Божидар Димитров поднесе своите извинения на Лютви Местан, но определи като неочаквани психическите и морални травми, които Местан преживява, заради думите на професора. "Като чета изявлението на свидетелите... имам чувството, че съм го докарал до самоубийство", заяви Димитров.

Димитров добави, че "...тъй като съм бил български шпионин и се гордея с това, смятам, че всеки българин трябва да се гордее с това... г-н Местан е етнически турчин и би трябвало да се гордее, а не да се срамува, че служи на "Анаватан" - родината-майка, в превод от турски език. "

Проф. Димитров обяви, че размерът на сумата е съзнателно е търсен - 681 лв. - годината на създаването на българската държава. Той сподели още, че няма да оспорва решението на съда, тъй като по последни сведения българската държава е основана през 632 г. от хан Кубрат, а хан Аспарух всъщност разширява България с византийската област Мизия, премествайки столицата в Плиска през 681 година.

Лютви Местан предварително беше заявил, че глобата, която съдът определи на Божидар Димитров, ще бъде дарена за Голямата базилика в Плиска, която се ремонтира в момента. Имайки предвид това, директорът на НИМ отправи благодарностите си към Местан, като не пропусна да сподели, че "ръководителят на друга "патриотична" партия Ахмед Доган, все още не е направил дарение за Голямата базилика в Плиска."