Намиращият се под домашен арест бивш хазартен бос Васил Божков се надява в близките две години прокуратурата да преразгледа решението си да прекрати разследването срещу лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, което бе образувано имено по показания на бизнесмена и твърденията му за оказван върху него рекет.

Това заяви Божков в интервю пред "Свободна Европа", излъчвано на живо във фейсбук страницата на бизнесмена.

"Няма да обжалвам прекратяването на разследването (срещу Бойко Борисов), защото за мен има достатъчно доказателства това дело да влезе в съда и Бойко Борисов да бъде обвинен. Ако обжалвам и съдът потвърди прекратяването, то тогава това дело е приключено завинаги", аргументира се той.

Коментарът си Божков даде след като преди ден съобщи намерението си, че няма да обжалва прекратяването на разследването срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. Припомняме, че именно по това разследване тримата бяха арестувани през март миналата година по времето на кабинета "Петков" и когато вътрешен министър бе друг отявлен противник на Борисов - съименникът му Бойко Рашков.

"Всички говорят - съдебна реформа, обективна прокуратура... Нека да видим. Така или иначе имаме някакъв шанс нещо да се случи, иначе Бойко го изпираме напълно", надява се на реформа и осъзнаване от страна на държавното обвинение Божков.

Божков отново преповтори твърденията си за оказван натиск чрез тогавашния финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов, който му бил казал, че и най-слабата държава е по-силна и от най-силния бизнесмен с цел да го сплаши. Самият Божков пък многократно е посещавал Министерството на финансите, като винаги е взимал пари, а понякога подаръци като пури и уиски.

Обвиняемият бивш собственик на "Националната лотария" отрече да е нарушил закона, като е плащал искания рекет, защото е бил поставен до стената със заплаха да му вземат бизнеса, както и се случило в последствие.

"Аз съм се чувствал недосегаем, защото спазвам всички закони. Това не е подкуп, това е рекет. Няма къде да се оплача", отсече той.

Божков отрече да има компромати или да е правил такива, защото не бил такъв човек - да записва и да рекетира хората. "Ако бях записвал, щях да имам страшни записи и за Борисов, и за Горанов."

Пари в пликове бил давал всеки месец на Севделина Арнаудова, която идвала лично в офиса му. Първият път пък, когато му бил поискан подкуп, това му било казано лично от Бойко Борисов, а след това с това се заела Арнаудова, твърди бизнесменът. "Казва ми - имаме мероприятия. 20, 50 хиляди", пресъздаде диалозите си с нея Божков.

Освен това ходил много пъти и лично при Бойко Борисов, но не помни колко пъти, но били много. "Когато ме извикат - "ще оправим закона, ще променим това, ще оправим онова, вземи Левски, върви при Влади, той ще ти каже какво да правиш". "Ей такива неща" - така е текла комуникацията с Борисов.

Не бяха пропуснати фигурите на Делян Пеевски, днес председател на парламентарната група на ДПС, и бизнесмена Кирил Домусчиев, бивш собственик на Нова телевизия. Според Божков именно когато Домусчиев купил медията, той е бил накаран да стане рекламодател в нея, за което преди време показа дори и паметна записка. А самият Пеевски пък бил "пълноправен партньор" в телевизията.

"Аз имах скандали с него (Пеевски) да не купувам Нова телевизия. Защото аз също исках да купя телевизията. На мен ми беше лесно да я издържам, на тях им беше трудно, затова ми взимаха по два милиона на месец за издръжка. И затова беше тази паметна записка, която Киро казва, че аз съм искал да направим. Но аз мога ли да подпиша договор, който не може да бъде развален, в който се казва, че ако някой друг рекламодател, занимаващ се с хазарт, се откаже, аз трябва да плащам пари и за неговата реклама? И може ли аз да съм собственик на Левски, а да давам реклама на Лудогорец (чиито собственик е Домусчиев)? Сигурно това не е по мое желание?", попита реторично Божков.

И посочи - когато преди време бе написал, че "ще се разправям лично с Шиши", нямал предвид саморазправа, а да извади на светло всички безобразия на Пеевски. "Делян Пеевски е съсипал всичко, до което се е докоснал. Той не може да създава, той може да съсипва, да прави схеми и да краде."

Председателят на парламентарната група на ДПС освен това разполагал с множество имоти в локации като Дубай и Мароко, много имоти били на името на майка му, а тези в България били продадени, формално, на някакъв си ММА боец.

Според Божков активността на Пеевски напоследък се е дължала на това, че иска да се изпере, а това, че едва ли не всичко в държавата зависи от него, е преувеличено, изказванията му просто умишлено изпреварвали решения, които и без това щяло да бъдат взети, за да си придаде значимост.

Собственикът на "Нове холдинг" разкри и как била създадена "некоалцията" между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС. Това, казва той, било вследствие на желанието на Пеевски да участва във властта, за което се бил разбрал с "Да България", защото ПП са "неопитни момчета". В последствие, за да бъде оправдана тази коалиция, бил изкаран аргументът за конституционните промени.

А по отношение на покойния Алексей Петров - Божков е категоричен, че двамата са нямали никакви пресечни точки, нито общ бизнес, нито пък взаимна вражда. Лъжа било както и това, че Петров искал да го убива, както и обратното (прокуратурата разследва сериозно версията, че именно Божков стои зад един от предишните атентати срещу Алексей Петров през 2015 година - бел.ред.).

"Никакви пресечни точки не сме имали. Виждали сме се няколко пъти и - здравей, здрасти."

По друга тема - руските си връзки, за каквито преди време бе обвинен от прокуратурата, Божков потвърди - да, познавал загиналия лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин. А бизнесът му в Русия бил свързан с хазартен бизнес, докато бизнес партньора му от руска страна се отказал.

"Да, какво лошо има? Познавам Пригожин от времето, в което той имаше едно ресторантче, бил съм в Санкт Петербург, в неговия ресторант. А колко американски компании правиха бизнес в Русия? Русия беше апетитно място да правиш бизнес. Но не съм поддържал контакти с Пригожин, не съм бил близък с него, просто в един ресторант собственикът идва да се запознаете. И понеже имах един асистент, Попов, той винаги пишеше всички контакти в неговия компютър и явно там са видели номера на Пригожин и на много други хора."