Служители от Регионална дирекция по горите (РДГ)–София и жандармеристи  са направили масирани проверки за незаконен добив на дървесина на територията на ТП Държавно горско стопанство (ДГС)–Самоков през уикенда.

През деня проверяващите са задържали в района на с. Шипочане, община Самоков, автомобил „Ланд Ровър”, натоварен с близо 2 кубика дърва за огрев. Дървата са били немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет. Колата и дървесината са оставени за отговорно пазене в ДГС-Самоков.

По-късно вечерта служителите от горите и жандармерията са заловили и товарен автомобил „Мерцедес”, транспортиращ 3,5 кубични метра дърва. И те са били без превозен билет и не са били маркирани с контролна горска марка.

Нарушителите не представят на контролните органи документи за самоличност, оказват съпротива и правят опит за бягство. След кратко преследване са задържани за 24 часа в Районно управление „Полиция“ при МВР-Самоков.

В рамките на проведената акция инспектиращите са съставили 2 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и подзаконовите му нормативни актове и 2 акта по Закона за българските документи за самоличност. Конфискувани са общо 5,5 кубика дърва за огрев от бук и цер и два автомобила.

Само през вчерашния ден горските инспектори от РДГ-София са задържали в село Сумер, община Монтана, микробус, транспортиращ 2,5 кубика дърва за огрев от дъб и цер.

Съставени са констативен протокол и два акта за установени нарушения по Закона за горите. Дървата и моторното превозно средство са задържани в ДГС-Монтана.

Днес инспекторите от София са задържали по сигнал от телефон 112 в град Чипровци, в частен двор, 2 кубика преработени дърва от череша, без законни документи.
По случая са съставени констативен протокол и два акта за установени административни нарушения. Дървата са конфискувани.