Марсел Матев, брат на подсъдимия за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, Йоан Матев се възползва от правото си да не свидетелства по делото.
В ход е делото за убийството от юни 2015 година.

Показанията, които Марсел Матев е дал за брат си в досъдебното производство отпадат като доказателствена стойност по делото. Това заяви по-късно Иван Томов - адвокат на подсъдимия Йоан Матев пред журналисти.

След като преди три месеца първото заседание бе отложено заради нередовно призован адвокат - защитника на Йоан Матев, в края на февруари мина и фазата на разпоредителното заседание и делото бе насрочено за месец май.

Отложиха делото за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина

Отложиха делото за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина

Адвокатите на обвиняемия искат да уточнят стратегията си

Тогава защитата на Йоан Матев поиска процесът да се води при закрити врата, но съдът отбеляза, че публичността е една от гаранциите за справедливост и отказа да затвори вратите.

На днешното заседание прокуратурата заяви пред съда, че може да се даде ход на делото, тъй като не са налице процесуални нарушения. Съдът приобщи към наказателното дело и заведените искови молби от родителите на убития Георги Игнатов за предявени неимуществени и морални щети в общ размер на 400 хил. лв.

Заради футбол убили 16-годишния Георги в Борисовата?

Заради футбол убили 16-годишния Георги в Борисовата?

Все още няма заподозрян

Вторият свидетел Марио Тодоров заяви пред съда, че не познава убития Георги Игнатов, но се познава с приятелката му Лора Крашевска. "Познаваме се с Лора още от осми клас и сме си споделяли информация за учители и приятели", каза той. Тодоров добави, че е видял Георги, когато той е чакал Лора пред училището, за да се видят.

Тодоров заяви пред съда, че е бил извън София и е разбрал какво се е случило, едва когато са му се обадили неговите приятели, за да му кажат какво се е случило. "След като чух за случилото се, се обадих на Лора и я попитах дали това е така, а тя потвърди, че наистина Георги е убит", отбеляза Тодоров. Той свидетелства, че си е писал с Георги Игнатов във Фейсбук, тъй като той го е обидил за качена обща снимка между тях двамата (Лора и Марио) в Инстаграм.

По думите му той не се е запознавал с Георги и не е говорил лично с него. "Георги много ревнуваше Лора от мен, защото бяхме много близки приятели. Тя ми се обади на 1 юни 2015 г. вечерта, за да изтрия качената снимка в Инстаграм, да обясня на Георги, че няма връзка между нас и да му се извиня", заяви той.

Теодор Мичев, който е съученик на обвиняемия Йоан Матев, заяви, че не помни дали е бил на училище в деня на убийството. Помни обаче, че Йоан Матев не се е явявал около две седмици на училище след инцидента. Когато се е върнал е имал рана на челото. След това е станал по-едър.

Мичев посочи, че в разпространения от полицията видеоклип е видял, че момчето, което бяга от Борисовата градина е облечено спортно. По принцип Йоан също се обличал по този начин.

Теодор Мичев заяви пред съда, че с Йоан са били в добри отношения, но не са излизали заедно. Знаел за него, че играел тенис и имал брат на име Марсел. "Мисля, че в него имаше някаква степен на агресия, а той идваше средно няколко пъти в месеца на училище", сподели свидетелят.

Друг свидетел, Георги Начев сподели, че за самото убийство знае от медиите. "Бяхме съученици с Йоан Матев и той спортуваше. Никога не е имало конфликт между нас, включително и физически", обобщи той и допълни, че Матев е бил сравнително добър ученик, който е ходел редовно на училище.

Призованият свидетел допълни, че не са си оправили взаимоотношенията с Георги, а се разбрали да се видят и да си поговорят.

Мария Тодорова, майка на Марио Тодоров коментира пред съда, че е присъствала на разпита на сина й в СДВР на 2 юни 2015 г.