Двама иракчани и седем сирийци са установени в понеделник при специализирана операция, съобщи БНР, позовавайки се на МВР. По случая в полицейския арест са задържани трима български граждани, други двама се издирват.

Шестима от чужденците са приведени в полицейския арест, на двама непълнолетни е предоставена полицейска закрила. Бременна жена, която е била с тях, е настанена за наблюдение в болница.

Акцията е реализирана на територията на общините Белоградчик и Димово. Заловени и задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са мъж на 39 години от град Видин - водач на лек автомобил "Опел Вектра" с добричка регистрация, 39-годишен жител на град Грамада – водач на лек автомобил "Опел Вектра" с видинска регистрация и видинчанин на 33 години. Той е бил пътник във втората кола.

Издирва се водачът на установен на мястото лек автомобил "Нисан" с врачанска регистрация. Издирва се също лек автомобил "Мицубиши Паджеро" с врачанска регистрация, чийто водач с цел да осуети полицейска проверка е катастрофирал. Той е ударил с предната си лява част обозначен служебен автомобил "ВАЗ".

Установени са деветима чужденци, които са били без документи за самоличност. За тях има данни за противозаконното им преминаване през територията на страната, което е подпомагано от българските граждани, чрез използване на леките автомобили.

На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна група. Продължават оперативно-издирвателните мероприятия и процесуални действия за документиране и доказване престъпната дейност на извършителите. Случаят е докладван в Районна прокуратура-Белоградчик. Образувано е досъдебно производство.