Делото за убийството на 19-годишния Емил Ботев тръгна на втора инстанция.

Припомняме, кървавият инцидент се случи на 10 юни 2014 г. в столичния кв. „Горубляне" на бул. „Самоковско шосе".

Подсъдим за убийството с нож на младежа е англичанинът Мейсън Кристофър, който на първа инстанция получи присъда от 4 години затвор.

Той обаче се опита да спъне хода на делото пред Софийския апелативен съд. Баща му бе изпратил молба до съда, в която настоява делото пред втора инстанция да се води от някоя от преводачките, които са участвали в процеса в Софийски градски съда. Според бащата и според самия Мейсън преводачката, призована за днешното съдебна заседание, Диана Стойнова, не притежава квалификацията да превежда в съдебното производство.

За това си мнение те се аргументират с разговор, в който тя изпитвала затруднение при превода. На Мейсън му направило впечатление, че преводачката „се бори с думите". Съдът се съобрази с искането на Мейсън и призова друга преводачка, участвала и преди в процеса.

Така след първоначалния опит препъване на делото, все пак то тръгна с разпита на двама свидетели - приятели на родителите на убитото момче. Те разказаха, че майката е променена след убийството, страда от безсъние и не е добре със здравето и нервите. Бащата на Емил Ботев също страда от високо кръвно и бил затворен в себе си.

Очевидно обаче защитата на подсъдимия адвокат Нешева се усъмни в показанията на свидетелите и попита дали двамата ищци имат епикризи. Свидетелите не разполагаха с информация за това.

По молба на адвоката на родителите на убития Емил Ботев, съдът прие да изиска справка за съдимост на Мейсън чрез посолството на Великобритания, която да се отнася за територията на Великобритания. Отново по искане на адвоката бе изискана и справка от Интерпол дали Мейсън Кристофър е обявен за издирване в друга държава във връзка с изтърпяване на наложени наказание.

Следващото заседание е насрочено за 13 юли.