Рязко е нараснал броят на регистрираните пациенти с рак на белия дроб. Това съобщи ръководителят на Първа белодробна клиника в МБАЛ "Св. Марина" - Варна доц. д-р Христо Ганчев, цитиран от moreto.net.

"Само през последните две години и половина сме открили карцином на 475 пациенти, които са с новорегистрирано заболяване. Това е доста голяма цифра", коментира той.

Тенденцията според него е ракът на белия дроб непрекъснато да нараства. Най-често коварното заболяване се регистрирало при мъжете на възраст от 50 до 69 години. Основната причина това да се случва е рязкото увеличаване на броя на пушачите.

"Мъжете боледуват 5,5 пъти повече от жените от това заболяване. Засега статистиката е такава, но мъжете и дамите пушачи почти се изравниха на брой", допълни още пулмологът.

Според доц. Ганчев, хроничната обструктивна белодробна болест е често заболяване, но проблемът е сериозен с високия брой регистрирани заболели от туберкулоза.

"Това е твърде високо ниво за XXI век. Във Варна се регистрират около 30-35 заболели на 100 000 жители, а само преди десетина година бяха 20 на 100 000 души. Това заболяване все пак се определя от стандарта на живот и организацията на здравеопазването", допълни доц. Ганчев.