5900 бездетни жени са получили финансиране и са подпомогнати за започване на ин витро процедури. Това обяви директорът на Фонда за асистирана репродукция д-р Николай Лалев по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Над 9125 бездетни двойки до момента са подали заявления за кандидатстване за процедурата ин витро към Фонда. От началото на своята дейност през април миналата година, до сега, общественият съвет към Фонда е разгледал 8480 от заявленията.

До 30-ти юли тази година от Фонда са финансирани процедурите на 3448 двойки, посочи д-р Лалев.
Той съобщи, че броят на клиничните бременности според приетите критерии е 1107, а техният относителен дял е 32,11%. По думите му това е един много добър показател.

Само за месец юни Фондът отчита 172 раждания и 235 живородени деца. Още 210 жени чакат резултат от теста за бременност, посочи още той.
От Фонда обявиха още, че през юли месец тази година е регистриран бум на бебета ин витро, като за един ден се е случвало да има 19 раждания.

Всеки ин витро опит се финансира с до 5000 лв. за самата процедура и за необходимите лекарства. Фондът „Асистирана репродукция" финансира до три ин витро опита за всяка една жена на възраст до 42 години.

Ежедневно се приемат заявления и се връчват заповеди за стартирането на ин витро процедурите.

„Ако трябваше да спазим всички изисквания, трябваше да има над 2000 отказа за финансиране и подпомагане за ин витро", заяви д-р Лалев и обясни, че близо толкова са жените, които кандидатстват във Фонда с непълни документи и изследвания.

Директорът на Фонда заяви категорично, че условията и средствата, които предоставят са на най-високо ниво в Европа. Единствено в Израел условията са много по-добри от тези в България.

За миналата година са усвоени около 5 млн. лв. До момента през тази година са усвоени около 10 млн. лв., посочи още той. По думите му пари във Фонда има и той няма да спира работа.

Понякога обаче се получава натрупване на жените в клиниките, а не във Фонда, тъй като в някои от клиниките процедурите вървят по-бавно или там постъпват повече желаещи и затова трябва да се чака повече.
От Фонд заявиха, че редовно правят проверки по клиниките и здравните заведения съвместно с Агенцията по трансплантациите.

Д-р Лалев обясни, че се е случвало да дават определени препоръки за по-добро спазване на процедурите, но Агенцията не е разследващ орган, посочи още той.

Лалев коментира и възрастовата граница от 42 години, като посочи, че от чисто медицинска гледна точка по негово лично мнение тази граница трябва да бъде намалена с няколко години.
От чисто човешка гледна точка обаче, по думите му, границата трябва да бъде 45 години.