Увеличават се кражбите на скъп алкохол от хранителните магазини в Русе, съобщи БНТ.

Повечето от извършителите са заловени чрез камерите за видеонаблюдение. Те са предимно млади хора. А на входовете на някои от обираните магазини са разлепени и снимки на крадците.

Служители в магазините казват, че кражбите са почти ежедневие. Затова вече навсякъде има видеокамери - и в хипермаркетите, и в кварталните магазини. 

Обикновено кражбите ставали вечер, когато хората се прибират от работа и в магазините има повече хора.

Крадците посягали към различни стоки - дали за собствена консумация или за да ги продадат. При един от последните случаи жена се опитала да открадне бутилка алкохол за 75 лева.

Повечето продавачи и управители на магазини обаче казват, че стигне ли се до полиция, процедурата е тромава, а често след това няма и резултат. По закон, ако щетата е под минималната работна заплата, наказанието може да бъде пробация или глоба до 300 лева.

По думите на управител на магазин, вече има заведени дела, но няма резултат, а кражбите продължават. Затова са стигнали до решението да разлепят снимките на крадците с предупреждение, както за тях самите, така и за клиентите си с надпис "Вие не сте желани тук".