Четири бързи полицейски производства и три заявителски материала за притежаване на наркотични вещества са образувани при вчерашната полицейска акция в Бургас, съобщиха от местното МВР. Акцията бе срещу разпространение на дрога в училищата и се проведе в много градове.

От полицията информират, че около 07:30 часа е задържан криминално проявения и осъждан Р.П., 18-годишен ученик в 12-ти клас в бургаска професионална гимназия, като са намерени и иззети три топчета канабис с тегло около 2 грама. Р.П. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Около 09:30 часа служители от Пето Районно управление – Бургас извършили проверили криминално проявения Н.Н., също 18-годишен от Бургас, като намерили и иззели пликче със марихуана. Н.Н. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство

Малко по-късно, около 10:00 часа полицаите проверили 16-годишния С.Б. от Бургас, от когото иззели пликче с тегло около 1 г марихуана. С.Б. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Задържан е и единадесетокласник, у когото имало 2 топчета канабис. От полицията обещават, че ще продължат наблюдението си около училищата.

"Притежанието и разпространението на наркотични вещества, е вид латентно престъпление. То е скрито и разкриването на такъв вид престъпление изцяло завили от активността на полицейските служител. Ако активността на полицаите е по-висока, респективно се увеличават случаите на констатация на притежание и разпространение на наркотични вещества”, съобщават от полицията.  

Според старши комисар Калоянов „противодействието на наркоразпространението, притежанието и употребата на наркотични вещества, трябва да бъде ангажимент на всички институции, НПО, училищата, семействата, изобщо на цялото общество.