Бургаски лекари извадиха по спешност батерия от стомаха на 6 годишно дете от града, съобщиха от пресцентъра на многопрофилна болница „Дева Мария".

Момчето е било на гости при баба си и докато си играе, поглъща батерията. Бащата веднага го откарва в болницата, където е оперирано по спешност.

Батерията е извадена от стомаха на детето и то ще остане в болницата докато се възстанови.

От здравното заведение коментират, че бързото откарване на детето в болница му е спасило живота.

В такава ситуация е наложително да се потърси специалист хирург, защото няма гаранция и никой не може да предвиди дали батерията ще премине през хранопровода или ние, а последиците могат да бъдат фатални.

При поглъщане на батерия тя може да премине през тялото и да бъде изхвърлена с изпражненията. Но съществува реална опасност тя да „заседне" и да причини необратими поражения.

Съдържанието и може да предизвиква химическа реакция, която да доведе до изгаряне на стената на хранопровода и трахеята. Най-опасни са по-големите батерии и батериите с литиеви клетки; по-безопасни са най-дребните, цинково-въздушните и батериите, съдържащи клетки сребърен окис.

Това, което трябва да се знае при поглъщане на батерия е, че най-опасно е тя да заседне в хранопровода. При тази ситуация в никакъв случай не трябва да се предизвиква повръщане, да не се яде или пие нищо, докато рентгеновата снимка не покаже, че батерията е слязла в стомаха. Да се внимава за висока температура, болки в корема, повръщане или кръв в изпражненията.

В България няма водена подобна статистика, но в САЩ на година има над 3 500 души от всички възрасти, които поглъщат батерии.

Те са от захранване на слухови апарати, ръчни часовници, играчки, мигащи бижута, музикални поздравителни картички, устройства за дистанционно управление и др.

Националният център по отравяния във Вашингтон дори е създал 24 часова гореща линия, която се използва единствено при случаи на погълната батерия.