Снимка: Emaxpress

Почина бургазлийката, която повече от 20 дни бе лекувана в болницата от вируса АH1N1. Това потвърдиха от здравното заведение.

36-годишната жена постъпи в болницата с усложнения от вируса и пневмония, съобщи БНР.

Тя бе бременна в 6-ти месец, но загуби плода си. Състоянието на починалата се влоши критично и тя бе поставена на командно дишане в отделението по реанимация.

От болницата посочват, че причините за смъртта на жената са тежки увреждания, настъпили след заразяването й с опасния вирус. Той е опасен за всички хора с намален имунитет, сред които попадат и бременните, припомнят специалистите.

В реанимацията в събота е настанена и друга бременна жена, чието бебе е извадено оперативно. Бебето е живо и се наблюдава от лекарски екип.

Лекарите съветват пациентите да търсят медицинска помощ веднага, щом се почувстват неразположение и силно да ограничат контактите си с други хора, докато премине грипната епидемия.

Междувременно стана ясно, че грипната ваканция за учениците от Бургас завършва и учебните занятия в цялата област се възстановяват от утре. Причината за прекратяването е намаленият брой на заболелите през последната седмица.

С 200 души са по-малко болните за периода 9-15 ноември в сравнение с предходната седмица, когато бяха 569. Така от утре учениците в цялата Бургаска област тръгват на училище. Грипна ваканция бе обявена в областта преди три седмици.