След два часа и половина разпит Румяна Ченалова обясни пред медиите, че е разпитвана като свидетел по ново дело, свързано с работата й като съдия в Търговското отделение на СГС.

Тя обаче отказа да даде повече информация, тъй като това би означавало утре да получи призовка.

„Опасявам се, че ако кажа каквото и да е било, после ще ми се върне като бумеранг”, аргументирате се тя. Този път Ченалова не е получила нова призовка в ДАНС. Очаквала обаче да получи такава и за записите, посочи съдийката.

„Интересното беше, че присъства не само разследващ орган, но и наблюдаващ прокурор”, коментира Ченалова, разпитана в качеството си на свидетел.

Малко след 10 часа уволнената съдийка Румяна Ченалова се яви за трети път на разпит в ДАНС. Тя заяви пред очакващите я медии, че не знае защо я викат, но най-вероятно се касае за ново дело, тъй като номерът на призовката е различен от този, по който е викана досега.

Това е третият път, в който Ченалова дава показания в ДАНС, откакто са започнали да изтичат записите между нея и Владимира Янева.

Ченалова заяви, че откакто е освободена от ареста до огласяването на въпросните записи, изобщо не е търсена. Била уведомена само за разпит пред съдия на двамата свидетели, които са по делото с "Обединени енергийни търговци". След изтичането на записите обаче нещата се променили.

Със защитника си адвокат Ченалов са отправили над 10 молби да се запознаят с преписки, по които по време на разглеждането на мярката й са представени справки. Поискали са и разпити на над 10 души, които са били споменати в показанията на свидетелите, но досега нямат писмен отговор.

Румяна Ченалова изтъкна, че като страна по делото имат право да правят доказателствени искания и се оплака от незачитане на принципа за равенство на страните.

В понеделник в 11 часа Румяна Ченалова смята да се яви пред Етичната комисия към ВСС, тъй като стои твърдо зад твърденията си относно записите.

Тя обаче разясни, че няма процесуална причина за извършване на очната ставка пред Етичната комисия, тъй като тази процедура се прави при противоречиви твърдения по определени факти.

„Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща. Тя казва, че не си спомня”, коментира Ченалова, допълвайки, че очната ставка би била резонна, ако Янева категорично отрече да ги е казвала.

Според Ченалова тя ще остане сама да твърди, че е чула нещата, които са изказани в записите и производството ще приключи с постановление за прекратяване.

Съдийката е на 90% сигурна в развоя на производството и тъй като твърденията на Янева не осъществяват състава по набедяване, т.е. "те са казани пред мен и разгласени чрез този запис".
Според нея също ще изтече и 6-месечният срок за образуване на частно наказателно дело, което може да се образува по частна тъжба на главния прокурор или пък на председателя на ВАС Георги Колев. Ченалова смята обаче, че Колев и Цацаров явно не желаят да направят това, поради което няма да има и частно наказателно производство.

Тя допусна още, че може да й бъде повдигнато обвинение за набедяване заради твърденията й относно записите.

Според нея хората, които не са запознати с правната материя могат да бъдат заблудени, че „видите ли нещо се прави, като се образува досъдебно производство”.

На Ченалова й прави впечатление, че не се работи по начина, по който трябва - могат да се изискват записите, както и справки от мобилните оператори и от вайбър.

По отношение на това как й е било разпределено делото „Октопод” Ченалова обясни, че й се е паднало след като е било разпределено от наказателен съдия от градския съд на име Карамфила Тодорова. По онова време съдиите по график са разпределяли делата и с натискането на копчето делото се е паднало на нея. Ченалова не намира в това нещо необичайно.

По въпроса как се е прехвърлила от Наказателно в Търговското отделение на съда, Ченалова заяви, че също не намира нещо нередно в това. Тя обясни, че след увеличаване на състава на Търговското отделение 50% от съдиите, които влизали там, били от други отделения.
По тази причина тя е на мнение, че не бива да се гледа частния случай, а да се види каква е била масовата практика.