Черешопроизводители от Кюстенилско се оплакаха на националния омбудсман Мая Манолова, съобщи БНТ. На среща с омбудсмана бяха обсъдени проблемите с купуването и прибирането на продукцията.

По думите на Мая Манолова проблемите ще стават още по-сериозни. Няма промени след посещението на представители на земеделското министерство.

Ситуацията се влошила, защото изкупната цена паднал с още 10 ст, обясни Манолова. Свръхпроизводството пречи на това черешите да се изкупуват.

Черешопроизводителите излизат на протест

Черешопроизводителите излизат на протест

Негодуват срещу ниската цена

Производителите информират, че тази година има над 20 хиляди тона. В кюстендилско работи само едно преработвателно предприятие. Капацитетът му е едва 3 хиляди тона.

"Ясно е че не е работа на омбудсмана да определя цената на черешите, но е моя работа тогава, когато се вижда едно очевидно изкривяване на пазара, липса на подкрепа и на справедливост за малките черешопроизводители", обясни омбудсманът.

Манолова иска малките черешопроизводители да получават държавна помощ. За да бъдат конкурентноспособни те трябва да се сдружават. Основен проблем е липсата на достатъчно преработвателни предприятия. Омбудсманът настоява Министерство на земеделието да дава допълнително точки, когато кандидатстват проекти в райони, където има череши.

Производители на череши проплакаха от провал на продажбата на реколтата

Производители на череши проплакаха от провал на продажбата на реколтата

Търсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова

Земеделското ведомство да помогне и на производителите, които ще претърпят загуби. "Трябва спешна интервенция от страна на Министерството на земеделието и храните, екип от специалисти да дойдат на място и да се набележат конкретни мерки", отсече Манолова.

Освен това според нея е необходимо да се контролира вноса на череши от други страни, които подбиват цената.

Кюстендилци купували череши от Македония

Кюстендилци купували череши от Македония

Априлските студове унищожили реколтата почти на 100%