Жителите на град Кюстендил купували череши от съседна Македония, съобщи БНР. След като дръвчетата в Югозападна България измръзнаха заради отрицателните температури през месец април, производителите са останали с почти нулева реколта.

Ниските температури поразиха овошките

Ниските температури поразиха овошките

Най-засегнати са черешовите дръвчета

Припомняме, температурите в Кюстендил през месец януари паднаха до -30 градуса. През месец април температурите отново паднаха под нулата - вечерта на 21 срещу 22 април температурите в Кюстендил паднаха до -4 градуса.

Това беше и причината много от овощните дръвчета в района да измръзнат. Още тогава притеснените земеделци съобщиха, че черешовите дръвчета са премръзнали и че реколтата е унищожена почти на 100%.

Студът унищожи почти на 100% черешите в Кюстендилско

Студът унищожи почти на 100% черешите в Кюстендилско

Миналата година щетите са били по-малки

Според Севдалин Атанасов, жител на известния с черешите си град Кюстендил, черешите и ягодите в Македония дори са по-евтини - "... и черешите, и ягодите струваха по 60 денара". Това прави малко под 2 лв. за килограм.

Според Атананов македонските череши въобще не са хубави, но въпреки това масово се купуват. Той сподели още, че цената на краставиците в съседна Македония също е по-ниска - по-малко от 1 лв. за килограм.