Полицията е задържала Червения пират, съобщи "Нова телевизия".

Припомняме, че преди ден директорът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че антимафиотите са наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска, но и не само - в последните седмици са отправяни много заплахи и към други публични личности.

Задържан е в 20:30 ч. в София от служители на Главна дирекция "Национална полиция", уточни БНТ.

Закани срещу министри, включително срещу вицепремиера Мария Габриел, са отправяни засилено през последните седмици.

Предполага се, че авторът на заканите е човекът, заплашвал съдия Владислава Цариградска, съобщиха от ГДБОП. Заподозрян е човек, който води скитнически начин на живот. Той е известен с псевдонима "Червеният пират".

От прокуратурата и полицията съобщиха за него, че води скитнически начин на живот в София. Използвал e мобилен телефон и безплатен интернет на обществени сгради, за да изпраща съобщения от различни имейл адреси. А писмата съдържали закани за убийство и обидни квалификации.

Изпращани са не само до политици и съдии, но и до следователи и множество публични личности, обобщи БНТ.

Психично болен, високообразован и около 35-годишен - това е профилът на вероятния "Червен пират", след събраните доказателства по делото, образувано от Районна прокуратура Сливен.

Не се изключва възможността да е от Сливен, защото показва информираност към местните събития и новини. Първите отправени мейли със заплахи към живота на магистрати и кметовете на Сливен и Котел, общински съветници и други обществени личности и бизнесмени са отправени през месеците август и септември, най-новите са от януари.

Заплашителните мейли в Сливен са започнали да пристигат в края на август, началото на септември. Изпратени са от осем различни мейла, а изпращачът обикновено се е свързвал с интернет в молове и големи супермаркети в София.

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с получени на е-пощата си закани с убийство. Те са били насочени към магистрати - съдии и следовател. Отправени са и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности.

Досъдебното производство е за извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

Разследването по него е възложено на ГДБОП-МВР, след извършена проверка от същата структура. Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията и е дал подробни писмени указания относно всички действия по разследването, които следва да се извършат.

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Червеният пират се вихри и в пощата на Софийска районна прокуратура?

Отправени са заплахи и обиди към магистрати, политици и други публични личности

От ГДБОП обявиха, че става въпрос за български гражданин, който води скитнически начин на живот. Има и данни, че има психически проблеми и е отговорен и за други заплахи - като например за бомби, поставени в училища.

В тази връзка News.bg поиска потвърждение от СРП, че и в двата случая става въпрос за същото лице, като такова не бе дадено. От прокуратурата уточниха, че заплахите са получени на имейла на СРП в края на миналата седмица.

Припомняме, че през 2021 г. се получиха две съобщения на имейла на Министерство на правосъдието със заплахи срещу тогавашния председател на НС Ива Митева. За заплахите арестуваха 26-годишен мъж от Старозагорско, който получи и присъда от 7 месеца затвор. Самата Ива Митева заяви тогава, че не вярва заловеният да е инициатор на заплахите. От МВР не дадоха и много смислено обяснение за това какво е провокирало постъпката.

И друг скитник или клошар помни българската криминална история от последните години - именно клошар бе обвинен за пожара в един от тютюневите складове в Пловдив.