"За съжаление, много тежък и крайно нелеп инцидент, при който живота си загуби наш опитен колега на 49 години."

Това коментира пред журналисти в Пловдив вътрешният министър Калин Стоянов, който е в града заради случая с убития от детето си вчера пловдивски полицай.

Той представи подробности около станалото, доколкото е допустимо такива да се разгласяват предвид образуваното производство. "Във вчерашния ден, след като сутринта са имали задачи колегите, които са реализирали успешно, в последствие са имали и планирано обучение, след което колегата взима своето дете, което е на 7 годинки, и го завежда в сградата на Специализираните полицейски сили", посочи Стоянов.

Той каза още, че детето е било в помещенията, където се преобличат спецполицаите и където са техните шкафчета. Вероятно там е било и оръжието, в незаключено шкафче. Присъстващите служители чули един изстрел, след което заварили детето с пистолет в ръце, а баща му - смъртоносно прострелян.

Полицай убит от 6-годишното си дете

Полицай убит от 6-годишното си дете

Той е прострелян със служебния си пистолет в Пловдив, Калин Стоянов иска оставката на областния МВР шеф

Калин Стоянов заяви, че въпросите са много - по какъв повод 7-годишно дете се е намирало в едно от специализираните структурни звена на Областната дирекция на МВР (ОДМВР), как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие и др.

Той потвърди, че при първоначалния си разговор за случая с областния полицейски шеф ст. комисар Георги Чергов е поискал оставката му. "Аз съм разговарял с него, той ще освободи поста директор на Областната дирекция", допълни вътрешният министър.

След като се е запознал днес по-подробно с фактите и обстоятелствата около станалото, той категорично смята, че трябва да освободят постовете си също началникът на отдел "Охранителна полиция" към ОДМВР - Пловдив и началникът на сектор "Специализирани тактически действия". "Още в днешния ден по образуваното дисциплинарно производство съм отстранил от длъжност началника на Специализираните полицейски сили", допълни Стоянов.

От своя страна Георги Чергов потвърди пред медиите, че ще понесе своя отговорност и ще подаде оставка. Той същевременно иска да бъде преназначен в системата на МВР.