Сливенската районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт за третия канал за износ на бебета, разкрит от сливенски полицаи, информира Дарик раио.

Срещу четирима души от бургаското село Камено е повдигнато обвинение по чл. 182 а, ал.1 за склоняване на четири майки от Сливен да дадат децата си за осиновяване в Гърция. Това са 23-годишният Тодор Лолов, 55-годишният Иван Лолов, 54-годишната Петранка Лолова и Христо Атанасов на 48 години.

От май до юли 2004-та година четиримата извели бременните жени в Гърция, за да родят бебетата си там.
Радка Д., Йорданка Б., Жана Б. и Марияна К. били отведени в гръцкото село Като Асистас в близост до Атина. Трафикантите на бебета обещавали да платят на жените по 5000 лв. за всяко изоставено бебе.

Същата сума е била обещана на една от майките - Радка Д. - за да даде за осиновяване детето си в гръцкия град Лариса. Парите й били обещани от 27-годишният Ганчо Христов. Той посредничил между майката и гръцко семейство, желаещо да осинови дете. Христов трябвало да получи 5000 евро от сделката. Ако бъдат признати за виновни петимата трафиканти на бебета може да получат до една година затвор или глоба до 2000 лв., според Наказателния кодекс.

Общо четири канала за износ на бебета бяха разкрити в периода 2004-та - 2005-та година от сливенските полицаи.

При последният случай 13 майки са склонени да продадат бебетата си в Гърция. Този случай ще се гледа в бургаския районен съд, тъй като повечето от майките са от Бургаско.

Останалите два случая са приключени от Гранична полиция.