Четиримата задържани в Унгария заради камиона със 71 мъртви мигранти, намерен изоставен на магистрала в Австрия, обжалват решението на съда в град Кечкемет.

По-рано през деня бе решено те да останат за месец в предварителния арест. Заподозрените твърдят, че не са извършили никакво престъпление, предаде БНР, позовавайки се на Асошиейтед прес, като цитира председателя на съда Ференц Бичкей.

Трима от задържаните са българи, четвъртият е афганистанец. Прокурорите поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление.

По-рано днес говорителят на унгарската прокуратура Габор Шмит посочи, че в Унгария на четиримата ще бъдат повдигнати обвинения, свързани с трафик на хора, съпътстван с мъчение и с цел финансово облагодетелстване, докато в Австрия ще им бъдат повдигнати обвинения, свързани със смъртта на мигрантите.

Прокуратурата поиска за 1 месец да останат в ареста четиримата заподозрени за смъртта на 71 мигранти, открити в камион, изоставен на австрийска магистрала. Делото бе разгледано в съда в унгарския град Кечкемет.

Според прокуратурата едномесечният арест ще е достатъчен за хвърляне на повече светлина върху трагедията. Двама от задържаните са на около 30 години, а другите двама - на около 50. Те са заподозрени за смъртта на 59 мъже, осем жени и четири деца, за които се предполага, че са бягащи от войната в родината си сирийци.

Най-вероятно жертвите са се задушили в камиона, който бе намерен на отбивка край магистрала в Източна Австрия, близо до границата с Унгария.

Прокуратурата поиска четиримата задържани - трима българи и един афганистанец - да останат в ареста заради изключителния характер на престъплението и защото те са причинили последователно смъртта на множество хора по време на трафик на хора и са се посветили на тази престъпна дейност с цел финансово облагодетелстване.

Четиримата заподозрени пристигнаха в трибунала в отделни коли. Унгарската прокуратура поиска те да останат в предварителния арест за един месец, докато се внесе яснота в драмата с намерените мъртви мигранти в камиона.

Според първите елементи на разследването намерените в камиона в Австрия мигранти най-вероятно са се задушили.

Четиримата арестувани в Унгария са възприемани от полицията в съседна Австрия като дребни изпълнители в унгарско-българска мрежа за трафик на хора.

Австрийски разследващи на трагедията с камиона искат да установят точното време и причина за смъртта на мигрантите, заяви полицията пред австрийската телевизия ОРФ, предаде ДПА.

Камионът с труповете беше открит в четвъртък сутринта и зловещата находка в него - силно разложени трупове, сред които и на деца и жени - привлече вниманието на всички в Европа в момент, в който хиляди бежанци продължават да прииждат от Северна Африка и от Близкия изток въпреки рисковете, които крият тези пътувания.

Ако разследването на трагедията покаже, че 71-те души в камиона са били мъртви още когато той е преминал от Унгария в Австрия, то основната отговорност за разследването ще премине в ръцете на Унгария. Очаква се аутопсиите на труповете на мигрантите да отнеме няколко дни, предадоха световните агенции.