Милчо Петров - Чироза остава в ареста, реши специализираният наказателен съд. Спряганият за един от лидерите на "Килърите 3" Петров е с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, вече две години и половина.

Припомняме, че Чироза е в ареста от 17 август 2013 г., като срещу него има наказателно преследване по няколко дела - за ръководене на организирана престъпна група за мокри поръчки и за отнемане на живот на друго лице. Според показанията на серийния убиец Станислав Ангелов - Сиси, именно Чироза собственоръчно очистил пернишкия наркодилър Николай Николов Ханс. Според българското законодателство Петров го грози максималното наказание доживотен затвор или такъв без право на замяна.

Петров обаче обжалва тежката си мярка за пореден път. Последното му настояване за по-лека мярка е едва от преди два месеца. Защитата му се позова на дългия срок на задържане, както и на лошото материално положение на семейството му. Адвокатите на задържания помолиха съдебния състав да не взима предвид при решението си тежестта на престъпленията, за които е обвиняем Петров.

Държавното обвинение обаче оспори мотивите на юристите с това, че материалното положение на много български семейства, в които единият член е безработен, е точно толкова лошо и това не може да послужи пред съда. Съдебното следствие по "Килърите 3" е към края си, стана ясно още от думите на прокурора, който разкри, че остават само още няколко разпита на свидетели на защитата.

След изключително кратко съвещание съдебният състав реши категорично, че няма да пусне на свобода Чироза. Според спецмагистратите не са малко примерите в България за това как при по-лека мярка обвиняемите изчезват.

Съдът не зачете и молбата на защитата да не се позовава на размера на предвиденото от закона наказание за престъпленията, за които Петров е обвинен. Обвиненията и степента на обществената опасност на престъпленията и според българското, и според европейското право формират извода дали има опасност едно лице да извърши нови престъпления, постанови съдебният състав.

Решението на специализирания наказателен съд не е окончателно - Чироза има седемдневен срок да го оспори пред Софийския апелативен съд. Това вероятно ще се случи ,тъй като защитата му изрази възмущение по мотивите на съда и коментира, че спрямо подсъдимия се прилага изопачения принцип "виновен до доказване на противното".