Шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски натискал свидетел по "Килърите 3"?

За това съобщи потърпевшият - разузнавачът от икономическа полиция Кирил Стоев, който е подал жалба до Инспектората на Висшия съдебен съвет за оказан натиск от шефа му главен комисар Терзийски.

На днешното заседание по делото „Килърите 3" в специализирания наказателен съд защитата на пернишките килъри поиска отвод на прокурора Георги Мойсев по подозрение, че той е изнесъл данни за разпита на Стоев пред началството му.

Свидетели превърнаха в цирк заседанието
Още...

Адвокат Гинчева заяви пред съда, че държавният обвинител вероятно е предубеден и това ще повлияе на процеса. По думите на юристите, в качеството си на свидетел Стоев е бил привикан от шефа си след съдебен разпит, като в хода на разговора Терзийски обявил, че показанията не отговаряли на нуждите на обвинението, а това поведение не подхождало на дългогодишен служител на МВР.

"Търси си работа извън моята дирекция", заръчал Терзийски на разузнавача, пише самият той в жалбата си. За защитата на килърите само държавното обвинение е могло да предостави данни за свидетелски разпит на хора от вътрешното ведомство.

"Ако не съм убеден в обвинителната теза, нямам място в процеса", обори обвинението в предубеденост Мойсев. За него е нелепо да се твърди, че на свидетел се е оказал натиск след вече проведен разпит. "Много от служителите на МВР имат проблеми с началниците си, но тук не решаваме трудово-правни отношения", убеден е представителят на държавното обвинение.

След кратко съвещание съдът прие жалбата, но не допусна отвод на Мойсев. Според съдебния състав никъде в жалбата не се упоменава вина на прокурора. Тъй като това са още непотвърдени обвинения и не се е провела проверка по жалбата, на Стоев не бе даден и статут на защитен свидетел, какъвто той иска в жалбата си.

Делото срещу пернишката банда ще продължи със свидетелски разпити. Припомняме, че основният свидетел Станислав Методиев - Сиси, който е бил част от групата и излежава присъда за множество убийства, вече даде обстойни показания и уличи бившите си партньори за редица мокри поръчки и други престъпления.

В бандата, задържана на 17 януари 2007 г., участват сочените за лидери Васил Василев - Бай Васо баща на показно разстреляния през 2005 година в Перник Райко Кръвта, и Милчо Петров - Чироза, както и Борислав Николов, Иван Цветков, Йордан Костадинов, Георги Георгиев, Димитър Начков, Евгени Миленов, Марио Арнаудов, Калоян Томов, Мартин Николов и Мария Василева.