Съдът освободи от наказателна отговорност член на СИК, гласувал два пъти на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Беше му наложена единствено 1000 лева глоба.

66-годишният мъж от секционнато избирателна комисия в село Писарово е бил освободен от наказателна отговорност по предложение на Районната прокуратура в Генерал Тошево.

Той бил член на СИК в секция №031 в село Писарово. По време на евроизборите мъжът попълнил декларация, с която удостоверявал, че не е гласувал и няма да гласува на друго място, и упражнил правото си на глас в секцията, където бил член на комисията.

По време на почивка в изборния ден обаче той отишъл в Генерал Тошево, където се водел по постоянен адрес, и упражнил повторно правото си на глас в секция №001. След това се върнал в село Писарово и продължил да изпълнява задълженията си като член на СИК.

След като било образувано досъдебното производство, той признал вината си. Поискал да сключи споразумение с Районната прокуратура в Генерал Тошево. Предвид чистото му съдебно минало, липсата на криминална регистрация и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина по време на разследването прокуратурата е приела, че са налице изискванията той да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена глоба.

Аргументите на прокуратурата са били споделени и от съдебния състав на Районния съд в Генерал Тошево.

Съдебното решение може да се обжалва пред Окръжния съд в Добрич.