Клиничните пътеки изкривяват статистиката и, като цяло, са недобър инструмент за финансиране на болниците. Това заяви в ефира на БНР здравният министър д-р Стефан Константинов.

Той посочи, че в момента болниците имат гъвкави бюджети, в които могат да се правят корекции. Според министъра, ако парите за лечебните заведения през следващата година са не по-малко от тазгодишните, клиничните пътеки могат да изчезнат като метод на плащане. Константинов посочи, че тогава болниците ще започнат да подават реални информации за това колко пациенти са приели.

Здравният министър се обяви срещу идеята в болниците да бъдат назначени администратори, които да събират информация за лекарски грешки. Според д-р Стефан Константинов, пациентите трябва да съобщават за лекарски грешки, като информацията им трябва да бъде допълвана от орган, който да следи лечебните практики централизирано.

Аз не съм на мнение, че е необходимо да сложим един администратор в болницата някой да му плаща заплата и той да събира информация кой колега, къде, какво е сгрешил", заяви министърът.