Д-р Венцислав Грозев е новият шеф на Българския лекарски съюз (БЛС). Той е избран след провеждането на балотаж между него и д-р Юлиан Йорданов, съобщават от съсловната организация.

Петима кандидати бяха издигнати по време на Събора на организацията в Равда. Пред делегатите последователно са представили своите виждания за бъдещото управление на съюза д-р Венцислав Грозев, д-р Юлиан Йорданов, д-р Георги Тодоров, проф. Петър Панчев и д-р Кирил Еленски.

При балотажа правото си на глас са упражнили 359 делегати. 180 гласа е получил новоизбраният председател д-р Венцислав Грозев. 173-ма делегати са гласували за д-р Юлиан Йорданов, а 7 бюлетини са обявени за недействителни.

На практика д-р Грозев е избран само със седем гласа разлика пред Йорданов. Той ще заема поста председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз през следващите три години.

Припомняме, до избора на нов шеф на съсловната организация се стигна, след като вторият мандат на настоящия - д-р Цветан Райчинов изтече. Уставът на организацията не позволява той да има трети мандат.

Д-р Венцислав Грозев е бивш председател на Плевенската колегия на БЛС. Той е роден през 1958 г. Завършил е МУ-Плевен през 1983 г., а през 1991-а взема специалност по обща хирургия. По-късно е придобил и още няколко специалности - по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия, лапароскопска хирургия и спешна хирургия при масов травматизъм.

В момента работи като хирург в Клиниката по хирургия и колопатология на УМБАЛ „Г. Странски", поясняват още от съсловната организация.