41-годишният С.Х., осъждан 19 пъти за кражби, като са му налагани различни наказания, отново застава пред съда за грабеж на възрастен мъж, съобщава "24 часа".

85-годишният Б.Н. живеел в Дома за стари хора в кв. "Струмско" в Благоевград. Възрастният мъж излязъл с намерение да отиде до банка, за да внесе на сметка 1000 лева. С градски автобус слязъл в близост до сградата на ОД на МВР. Тъй като не познавал добре града решил да попита някого къде се намира банката. Така той срещнал С.Х., който се ангажирал да му помогне. Двамата се отправили към бул. "Васил Левски", като в района на банката му казал, че трябва да изчакат да свърши обедна почивка.

Обвиняемият попитал възрастния мъж дали носи в себе си пари. Тогава Б.Н. извадил от джоба на анцуга си торбичка със сумата от 1000 лева и я показал на Х. Рецидивистът издърпал от ръцете му парите, побягнал по улицата, след което се качил в такси и избягал. 

На следващия ден той разбрал, че го издирват и решил да се предаде сам в полицията.

На 23 август Х. предал доброволно на органите на полицията 400 лева, като заявил, че това е част от сумата от 1 000 лева, която е взел от непознат за него "дядо" в близост до банката, след което избягал. Парите са били върнати на пострадалия възрастен мъж.

По време на разследването е извършено разпознаване на извършителя на престъплението С.Х.

Обвиняемият по другото наказателно производство А.Ч., на 47 г., е извършил грабеж на мъж в Гоце Делчев. На 15 юли тази година Ш.А. изтеглил пари от сметката си в банка в Гоце Делчев. Портфейлът с 660 лева, както и с личните документи, мъжът сложил в джоба на панталона си. Докато вървял по ул. "Кавала", забелязал, че на около 2 -3 метра го следва непознат. В един момент А.Ч. го настигнал и го ударил по врата. Пострадалият паднал на земята по лице, а грабителят извадил от джоба на панталона му портфейла и избягал.

Полицията открила същия ден извършителя. Обвиняемият Ч. ги завел в местността "Хаим баир" в Гоце Делчев, като им показал къде е изхвърлил портфейла на пострадалия мъж. 

С протокол за доброволно предаване обвиняемият предал отнетите 660 лева, които заедно с други вещи била върната на собственика ми.