Районна прокуратура - Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу А.С. за документна измама, съобщават от прокуратурата. Обвиняемият А.С. е земеделски производител. По негово предложение през 2014 г. бил сключен договор за наем на земеделска земя в района на с. Лешко с наследника на недвижими имоти Й.П. Между двамата възникнало правоотношение за стопанската 2014 - 2015 година.

Документът бил представен от обвиняемия в Общинска служба по земеделие в гр. Благоевград и отразен в регистъра на правните основания за ползване на земеделските имоти. В резултат на това обвиняемият кандидатствал по схемите и мерките за директни плащания на площ на Държавен фонд "Земеделие".

През следващата стопанска година между наемодателя и наемателя отново бил сключен договор, въз основа на който обвиняемият кандидатствал за субсидии.

След приключване на стопанската 2015 - 2016 година Й.П. не пожелал да отдава повече под наем недвижимите си имоти на А.С. Въпреки липсата на сключени договори, в периода от 2016 г. до 2019 г., обвиняемият представил в Общинска служба по земеделие 4 договора за наем на земеделска земя.

Документите били фалшифицирани, като им бил придаден вид, че са подписани от Й.П. в качеството му на наемодател.

През 2020 г. Й.П. решил да отдаде под наем своите недвижими имоти на търговско дружество. Тогава било установено дублиране. Оказало се, че те вече били заявени за стопанската 2019 - 2020 година от А.С.

Потърпевшият подал сигнал в Районна прокуратура - Благоевград. В хода на разследването А.С. е бил привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него документно престъпление. Предстои делото да продължи в съда.